Haudalla

The Fauna | 03.08.2011 | Rock
4:51

(San. Pekka Ruissalo, säv. Pekka Ruissalo / The Fauna, sov. Pekka Montin / Matias Nummelin / Janne Rantanen / Antti Reunamo / Pekka Ruissalo)

"Viime vuoden toukokuussa olin käymässä kotipuolessa äitienpäivänä. Sunnuntaina lähdimme pienelle hautausmaalle Porin kupeeseen, josta äitini on lähtöisin. Aiemmin samana aamuna äitini kiinnitti huomiota kuolinilmoitukseen. Katsoin, että ihminen oli iältään varsin nuori, alle kaksikymmentä vuotta. Äitini tiesi kertoa tapahtuneen taustoja. Tausta kuulosti karulta, kohtuuttomalta. Noin nuoren ihmisen pitäisi vielä elää monta, monta kymmentä vuotta.

Ei kauaakaan tästä, kun vielä lähempää kuului samanlaisia suru-uutisia. Asiaa tarkemmin erittelemättä puhutaan vielä nuoremmasta ihmisestä, joka oli lähtenyt keskuudestamme vielä varhaisemmassa vaiheessa. Kuolema, ja kuoleman kohtuuttomuus alkoi tosissaan vaivata. Vielä lähempää tuli mieleen useampikin ihmiskohtalo, jossa elämä oli loppunut aivan liian varhain.

Samaan aikaan toisaalla olin alkanut kiinnostua virsistä, ja varsinkin niiden melodioista. Aiemmin esiin oli tullut parikin riffiä ja sointukiertoa, joiden ajattelin kuulostavan aivan liikaa black metalilta meidän käyttöömme. Kolmas, virsityyppinen melodiaidea soveltui näiden yhteyteen. Hiljalleen kokonaisuus alkoi muotoutua rakenteeksi, biisin aihioksi.

Toukokuun lopussa muutin kesätöitä varten toiselle paikkakunnalle. Ensimmäisenä iltana laitoin pelit ja vehkeet kiinni ja aloin äänittää. Alun perin englanninkielinen Epitaph syntyi vaivattomasti ja purki koko kuukauden ajattelun saldon kahdessa tunnissa. Teksti syntyi nopeasti, varsinainen biisi oli kasassa kun siihen oli kehitetty vaihtelua tuomaan jonkinlainen c-osa, tämä enemmän duurista tuomaan vaihtelua varsin synkeään kokonaisuuteen.

Keväällä 2011 Epitaph kääntyi suomeksi alkuperäistä ideaa mukaillen. Nyt se on teidän kuultavananne nimellä Haudalla. Poikien tekemä sovitus- ja sävellystyö on tuonut siihen kosolti uudenlaista ilmettä, ja kokonaisuus on muotoutunut siinä sivussa eeppiseksi rockiksi.

Jo ennen tämänpäiväistä julkaisuaan laulusta on tullut ilmi se, että se on ihmisen elämässä koko ajan varsin ajankohtainen, jos teemaa ajattelee. Karu ajankohtaisuus tulee perustelluksi lähelle tulleiden yksittäisten ihmiskohtaloiden ja viimeksi Norjan tapahtumien kautta.

Mielestämme laulu on Faunaa parhaimmillaan, tekijöidensä näköinen ja vähintäänkin osiensa summa. Tällä puheella toivomme, että se muodostuu myös teille tärkeäksi."

Faunan puolesta
Pekka R.
Elokuun ensimmäisenä vuonna 2011

8.28   656 kuuntelua

Kappaleen sanat

Aamulla ei voinut aavistaa
illalla et kotiin palaakaan

Sitä ei voinut ymmärtää
miten varhain päätit meidät jättää

Mä oon hiljaa haudalla
eikä syytä puhua
on nimesi vain nyt kiven painona
Oon hiljaa haudalla
ei voi kuin luopua
kun olet poissa rajan takana

Hei kuulethan kuinka kaipaankaan
vaikka päivääkään et ollut päällä maan

Jos voisin hetken kulkea aikaa takaisin
Mä tekisin sen kaiken minkä halusit
Vaan aikaa et voi voittaa
Se meidät nujertaa

(san. Pekka Ruissalo, säv. Pekka Ruissalo / The Fauna,
sov. Pekka Montin / Matias Nummelin / Janne Rantanen / Antti Reunamo / Pekka Ruissalo)

Kommentit

Haluaisitko kommentoida? Rekisteröidy käyttäjäksi tai kirjaudu sisään

Timo JM 19.11.2018
Kommenttirinki: Aika synkkää menoa ja laulu on auttamattoman takana. Hyvin soitettu ja laulettu, mutta tekninen toteutus ei ole ihan samalla tasolla.
0   +1 +2
 
9
Clayman50 28.01.2016
Jännät vokalit. Hyvä biisi. Ehdottomasti jatkoon.
0   +1 +2
 
Toni Pandora 16.07.2014
Toimivaa materiaalia. Laulaminen toimii sekä miksaus.
0   +1 +2
 
9
Felix N 28.02.2014
Komea tunnelma kappaleessa ja tarttuvuuttakin piisaa. Kitaroista löytyy tosi hyviä juttuja ja uljaista synistä plussat. Siististi tuollaista rautalankamaista juttua seassa. Bassokin kiemurtelee säkeistöissä hienosti. Omaperäinen, korkea lauluääni. Pientä Timo Kotipelto-sävyä paikoitellen. Paljon tapahtuu biisin sovituksessa matkan varrella. Kokonaisuus todella hieno.
0   +1 +2
 
Mr Dimension 13.10.2013
mitä tästäkin nyt sitten sanoisi. mielenkiintoinen lauluääni. miksaus ehkä vähän laiha. soitto näyttää sujuvan. aika progea...
0   +1 +2
 
8
BeyondTime 10.05.2013
Aika synkän kuuloinen, mutta ihan hyvä viisu. Intro maalailee hienon kuvan koko kappaleesta =)
0   +1 +2
 
8
HazedOfficial 22.01.2013
Omintakeinen tyyli on plussaa ja biisi toimii hyvin!
0   +1 +2
 
8
Onhan tässä positiivisessa mielessä semmoinen omanlainen tyyli, joka yhdistelee eri elementtejä oman mielensä mukaan. Biisissä on potkua sen verran, että vajaa viis minuuttinen tuntuu melkein lyhyeltä.
0   +1 +2
 
8
Asamael 14.01.2013
Laulajalla ovelasti vaikertava soundi. C-osa tuo kieltämättä vaihtelua biisiin ja ennen sooloa tuleva yksinkertainen, mutta pahaenteinen kohta on erittäin toimiva. Äänimaailma jää jotenkin oudon etäiseksi tässä. Kun en miksauksen asiantuntija ole, niin vaikea sanoa mikä on pielessä. Villi veikkaus että liikaa kaikua ja liian vähän keskiääniä. Toisaalta aiheen huomioon ottaen tietynlainen etäisyys palveleekin biisiä. Rummut kuulostavat harmillisen konemaisilta. Kertsi on suhteellisen toimiva ja laulut tässä kaikkine taustaharmonioineen on toimivin elementti.
0   +1 +2
 
7
IOXIO78 10.01.2013
Miksaus ei ole ihan mun mieleen. Rummut ei soundiltaan ihan istu kokonaisuuteen ja voxit on tahtoo vähän hukkua. Vaikka ne on vahvasti efektoitu, niin ne kuullostaa hyvälle ja voisivat olla vähän enemmän pinnassa. Vähän tukossa toi soundi. Sanoituksissa ollaan vähän rajamailla, että ollaanko liian paatoksellisia, mutta toisaalta aiheen huomioon ottaen se sille suotakoon. Hyvin soitettu. Väkevä ja eepinen biisi.
0   +1 +2
 

Sivut: 1 2 3 ... 13 14 15